Invloed flavonoïden op expressie DNA-reparatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voeding met veel groenten en fruit vermindert oxidatieve stress. Vooral de erin aanwezige flavonoïden worden hiervoor verantwoordelijk geacht. Andere vormen van bescherming, bijvoorbeeld tegen kankerverwekkende stoffen, kunnen worden uitgeoefend door verhoogde ontgifting en via DNA-reparatiemechanismen. Voor flavonoïden wordt een regulerende werking op de expressie van DNA-reparatiegenen verondersteld.
Aan het Institute for Scientific Interchange in Turijn werden de effecten van een flavonoïdenrijke voeding bij rokers hierop bestudeerd. Het uitgangspunt was dat tabaksrook een krachtige bron voor vrije radicalen is en voor het lichaam een toxische belasting vormt. Van rokers, die een maand lang flavonoïdenrijke voeding hadden gehad, werden genexpressie-analyses gemaakt. De expressie van twaalf genen (APEX, ERCC1, ERCC2,ERCC4, MGMT,OGG1, XPA,XPC,XRCC1, XRCC3, AHR, CYP1A1) werd onderzocht.
De expressie van AHR (aryl hydrocarbon receptor) was significant verminderd. De overige genen tendeerden naar hogere expressie. Voor XRCC3 was dit significant. Voor de DNA-reparatiegenen werd eveneens verhoogde expressie gevonden. De negatieve correlatie tussen flavonoïdeninname en expressie van alle DNA-reparatiegenen was niet significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen