Cranberrysap ook effectief tegen Staphylococcus aureus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het effect van cranberry op urineweginfecties is veelvuldig onderzocht. De E. coli-bacterie is verantwoordelijk voor grofweg 80% van de urineweginfecties. Meestal richt onderzoek naar cranberrysap of -extract zich dan ook op E. coli. Het drinken van cranberrysap blijkt nu echter ook werkzaam te zijn tegen infecties met Staphylococcus aureus.
Tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society werden de onderzoeksresultaten van cranberrysap versus een placebodrank gepresenteerd. Nadat de proefpersonen deze dranken hadden gedronken, werden er urinemonsters afgenomen. Deze monsters werden op kweek gezet met stammen Escherichia coli of Staphylococcus aureus.
S. aureus kan uiteenlopende klachten veroorzaken, variërend van milde huiduitslag tot ernstige infecties als het toxische shocksyndroom. S. aureus stammen die resistent zijn tegen antibiotica, waaronder MRSA, vormen een groeiend probleem binnen de gezondheidszorg. Een infectie ontstaat wanneer de bacteriën erin slagen zich te hechten aan gastcellen en een biofilm te vormen, een dun laagje waarin de bacterie zich kan vermenigvuldigen en overleven.
In de urinemonsters van de personen die cranberrysap hadden gedronken, bleken de bacteriën veel minder goed in staat biofilmpjes te vormen op de wand van de petrischaaltjes. Het grootste effect werd waargenomen bij de S. aureus. Dit is opvallend, aangezien S. aureus over het algemeen sterk biofilmvormende eigenschappen heeft. ‘Daarom levert deze bacterie zoveel gezondheidsproblemen op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen