Cranberrysap ook effectief tegen Staphylococcus aureus

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het effect van cranberry op urineweginfecties is veelvuldig onderzocht. De E. coli-bacterie is verantwoordelijk voor grofweg 80% van de urineweginfecties. Meestal richt onderzoek naar cranberrysap of -extract zich dan ook op E. coli. Het drinken van cranberrysap blijkt nu echter ook werkzaam te zijn tegen infecties met Staphylococcus aureus.
Tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society werden de onderzoeksresultaten van cranberrysap versus een placebodrank gepresenteerd. Nadat de proefpersonen deze dranken hadden gedronken, werden er urinemonsters afgenomen. Deze monsters werden op kweek gezet met stammen Escherichia coli of Staphylococcus aureus.
S. aureus kan uiteenlopende klachten veroorzaken, variërend van milde huiduitslag tot ernstige infecties als het toxische shocksyndroom. S. aureus stammen die resistent zijn tegen antibiotica, waaronder MRSA, vormen een groeiend probleem binnen de gezondheidszorg. Een infectie ontstaat wanneer de bacteriën erin slagen zich te hechten aan gastcellen en een biofilm te vormen, een dun laagje waarin de bacterie zich kan vermenigvuldigen en overleven.
In de urinemonsters van de personen die cranberrysap hadden gedronken, bleken de bacteriën veel minder goed in staat biofilmpjes te vormen op de wand van de petrischaaltjes. Het grootste effect werd waargenomen bij de S. aureus. Dit is opvallend, aangezien S. aureus over het algemeen sterk biofilmvormende eigenschappen heeft. ‘Daarom levert deze bacterie zoveel gezondheidsproblemen op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen