MRSA bestrijden met vitamine B3?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Infecties met resistente stafylokokken - waaronder MRSA - komen frequent voor in onder andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en gevangenissen en vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Een studie gesponsord door the National Institutes of Health (NIH) toont aan dat een megadosis vitamine B3 als nicotinamide dergelijke infecties kan bestrijden.

Het onderzoek werd geleid door wetenschappers van het Linus Pauling Institute en uitgevoerd in samenwerking met andere instituten. Het effect van een hoge dosering nicotinamide werd getest op humane bloedcellen en bij proefdieren.

Een hoge dosis vitamine B3 leidde tot een toename van het aantal neutrofielen in het bloed. Ook de effectiviteit van dit type witte bloedcellen nam toe onder invloed van suppletie. Binnen enkele uren kon de infectie worden bestreden, zo bleek uit de analyse met humane bloedcellen. Het betrof een dosering die te hoog is om via de voeding binnen te krijgen, maar waarvan eerder de veiligheid werd aangetoond. Wellicht dat suppletie hier uitkomst kan bieden.

Hoewel het effect in humane studies moet worden bevestigd, lijkt het resultaat veelbelovend. Professor Gombart van het Linus Pauling Institute ontdekte eerder een genmutatie die leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Vermoedelijk worden onder invloed van nicotinamide bij de mens antimicrobiële genen 'aangezet' waardoor de immuuncellen in werking worden gesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen