Probiotica zinvol bij H. pylori infectie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen geïnfecteerd met de Helicobacter pylori (H. pylori) - de bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van gastritis en maagzweren - zijn gebaat met een probioticasupplement. Dit blijkt uit een Italiaanse studie.

Er namen 68 kinderen geïnfecteerd met de H. pylori deel aan de studie. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen een standaard medicamenteuze behandeling, al dan niet in combinatie met een probioticasupplement bestaande uit acht verschillende bacteriestammen. De medicamenteuze behandeling bestond uit de maagbeschermer omeprazol en de antibiotica amoxicilline en claritromycine.

Kinderen die het probioticasupplement kregen hadden met respectievelijk 12% en 6% significant minder last van maagpijn en misselijkheid. Ook hadden deze kinderen geen last van braken en diarree, terwijl kinderen die de standaardbehandeling volgden hier wel last van hadden (braken 6%, diarree 24%). Obstipatie kwam in beide groepen even frequent voor. Na een maand was 76% van de kinderen in de medicatiegroep vrij van de infectie, in vergelijking met 88% in de probioticagroep. Hoewel dit verschil niet significant was, droeg suppletie met probiotica bij aan het herstel.

Toevoeging van probiotica aan de standaardbehandeling van een infectie met de H. pylori kan symptomen significant verminderen, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen