Creatine bij de ziekte van Huntington

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Creatinesuppletie helpt mogelijk bij de ziekte van Huntington maar verder onderzoek is nodig. Dat is de conclusie van een Duitse wetenschappers.
Er is bewijs uit laboratorium- en dierexperimenteel onderzoek dat creatinesuppletie de neurodegeneratie bij Huntington kan voorkomen of kan afremmen.
Dit onderzoek werd uitgevoerd bij twintig patiënten tussen de 38 en 53 jaar. Zij hadden gemiddeld vier jaar symptomen. Gekeken werd naar de metabole veranderingen in de cortex voor en na acht tot tien weken suppletie. Ook werd gekeken naar veranderingen van de motoriek.
Ze kregen de eerste vijf dagen 20 gram creatine per dag en de daaropvolgende periode 6 gram per dag met wekelijks een dag geen suppletie.
Hoewel er na suppletie met creatine geen klinische verbetering optrad in de motoriek, bleek er een significante afname te zijn van 16% van onopgelost glutamaat en glutamine. Glutamine was met 8% ook significant afgenomen.
Aangezien de door glutamaatophoping veroorzaakte zenuwcelafbraak waarschijnlijk de kern is waar het om draait in de pathogenese van de ziekte van Huntington, kan volgens de onderzoekers creatine een therapeutische rol spelen bij de behandeling. Klinische onderzoeken met een langere duur zijn daarom gewenst, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.