Creatine effectief bij Long-Covid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met creatine kan symptomen van Long-Covid significant verlichten.

Aan het onderzoek namen twaalf personen met het Post-Covid syndroom deel. De helft van de deelnemers kreeg gedurende zes maanden dagelijks 4 gram creatinemonohydraat. De anderen kregen een placebo.

Inname van creatine leidde tot een significante toename van creatinespiegels in de spieren en ook in verschillende delen van het brein ten opzichte van vóór suppletie. In de rechter pariëtale witte stof in het brein nam de creatineconcentratie met maar liefst 33% significant toe. Na drie maanden leidde suppletie tot een significante afname van vermoeidheid en concentratieproblemen. Na zes maanden werd bovendien een significante verbetering gezien van andere Long-Covid symptomen waaronder ademhalingsproblemen, lichaamspijn, een verminderd smaakvermogen en hoofdpijn

Creatine wordt in het lichaam omgezet in creatinefosfaat dat een tussenproduct is bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. In vervolgstudies met meer deelnemers moet het effect van creatine bij Long-Covid nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.