Creatine zinvol bij fibromyalgie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met fibromyalgie kunnen baat hebben bij suppletie met creatine, hoewel het effect zich beperkt tot de spierkracht.

Voor de dubbelblinde studie werden 15 fibromyalgiepatiënten verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende 16 weken 20 gram creatine-monohydraat of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werden de symptomen geëvalueerd.

In de suppletiegroep was na 16 weken de creatineconcentratie in de spieren met 83% significant hoger in vergelijking met de placebogroep. De kracht van de been- en borstspieren was significant toegenomen in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. De kracht die geleverd kon worden zonder beweging (isometrische spierkracht) was eveneens significant groter. Suppletie had echter geen invloed op het uithoudingsvermogen, de mate van pijn, het cognitief functioneren, de slaapkwaliteit en kwaliteit van leven. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Hoewel het effect van creatinesuppletie zich beperkt tot de spierkracht, kan suppletie een zinvolle aanvulling zijn van de behandeling van fibromyalgiepatiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen