Crestor in de problemen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
AstraZeneca, fabrikant van Crestor, schreef 17 mei een brief naar alle Engelse artsen met de waarschuwing dat de voorschriften voor gebruik van Crestor zorgvuldig moeten worden nageleefd. Patiënten mogen niet direct met de hoge dosis van 40 mg beginnen. Ze moeten beginnen met een periode waarin ze slechts 10 mg per dag nemen. Dit kan vervolgens langzaam worden verhoogd naar 20 tot 40 mg. Aanleiding voor de brief waren vier gevallen van rhabdomyolyse, een spieraandoening gekenmerkt door spierpijn of spierzwakte, die kan leiden tot nierschade. De patiënten hadden direct een hoge dosis genomen, maar zijn inmiddels na staken van het medicament weer hersteld.
Andere landen volgden Engeland. De producent van Crestor heeft, in overleg met alle geneesmiddelen beoordelingsautoriteiten van de Europese Unie, een brief naar artsen en apothekers gestuurd om hen in te lichten over het mogelijk gevaar van rhabdomyolyse. In Nederland is uit voorzorg begin juni de productinformatie van Crestor gewijzigd. Hiertoe werd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten na meldingen van de bijwerking rhabdomyolyse. In België waarschuwde half juli het Directoraat-generaal Geneesmiddelen in een brief aan de artsen en in een mededeling aan patiënten voor het risico van een ernstige spierschade bij het gebruik van het cholesterolverlagend geneesmiddel. In Amerika wil de consumentenorganisatie Public Citizen al langer dat het middel wordt verboden. Volgens deze organisatie zijn er in Amerika zeven mensen die rhabdomyolyse hebben opgelopen. Deze mensen zijn, in tegenstelling tot de Engelse patiënten, wel met de lage dosis van 10 mg begonnen.
De belangen zijn enorm. Geschat wordt dat AstraZenica voor het eerste jaar een bedrag van één miljard dollar heeft uitgetrokken voor de promotiecampagne. De zaken van de firma gaan niet geweldig, te meer een reden om artsen op het hart te drukken vooral Crestor voor te schrijven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.