CRP lager met groenten en omega-3

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon rijk aan groenten is gerelateerd aan lage CRP-waarden. Voeding met veel omega 6-vetzuren leidt echter tot hoge CRP-waarden.

In de analyse werden de gegevens van 2031 personen van middelbare leeftijd meegenomen. In de jaren 1994 en 1995 werd bij de deelnemers informatie verzameld over hun eetpatroon. Drie jaar later werd de CRP-concentratie bepaald. Er werden vier verschillende eetpatronen onderscheiden en gerelateerd aan de CRP-waarden. CRP helpt bij het vaststellen van een stille ontsteking.

Een eetpatroon met een hoog aandeel van groenten en plantaardige oliën die antioxidanten leveren, leidde met 12% tot een significant lager risico van te hoge CRP-concentraties. Een voedingspatroon met teveel omega 6- en te weinig omega 3-vetzuren leidde daarentegen met 15% tot een significant verhoogde kans op te hoge CRP-waarden.

Al langer is bekend dat micronutriënten van invloed zijn op ontstekingsprocessen door beïnvloeding van de productie van cytokinen en door het wegvangen van vrije radicalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen