Curcumine tegen atherosclerose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Curcumine - de gele kleurstof uit de kurkumaplant - gaat atherosclerose tegen via verschillende mechanismen, zo blijkt uit een studie met konijnen.

De New-Zeelandse witte konijnen kregen een van de drie voedingspatroon: normale voeding, normale voeding met 1% cholesterol of normale voeding met 1% cholesterol én 0,2% curcumine. Na acht weken werden bloedmonsters afgenomen. Tevens werd in de aorta de genexpressie van adhesiemoleculen en matrix metalloproteases (MMP’s) gemeten. MMP’s zijn een groep enzymen die het bindweefsel tussen cellen kunnen afbreken.

Konijnen die cholesterolrijke voeding kregen met curcumine hadden significant minder atherosclerose en verdikkingen in hun aorta in vergelijking met konijnen die cholesterolrijke voeding kregen zonder curcumine. Curcumine had tevens een gunstig effect op het vetspectrum. De concentraties van totaal cholesterol, triglyceriden, LDL-cholesterol en geoxideerd LDL-cholesterol namen respectievelijk met 31%, 41%, 30% en 67% significant af. Het goede HDL-cholesterolgehalte werd niet beïnvloed. Daarnaast verminderde curcumine de eiwitexpressie van adhesiemoleculen en de cholesterol geïnduceerde toename van MMP’s en ging daarmee de vorming van atherosclerose tegen. Bovendien voorkwam curcumine een toename van ontstekingsbevorderende cytokinen onder invloed van de cholesterolrijke voeding.

De resultaten suggereren dat toevoeging van curcumine aan cholesterolrijke voeding de vorming van atherosclerose tegengaat door een verbetering van het vetspectrum, een afname van ontstekingsbevorderende cytokinen en een afname van adhesiemoleculen en MMP’s in de aorta.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen