Vitamine D en maagdarmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met vitamine D verkleint het risico op een terugval bij personen met een tumor in het maagdarmstelsel. De immuuncellen moeten wel adequaat geïnfiltreerd zijn in de tumor in het bindweefsel (stroma) van het orgaan.

Er werden 372 patiënten verdeeld in twee subgroepen op basis van de mate van infiltratie van immuuncellen in de tumorstroma. In beide groepen kregen de deelnemers dagelijks 2000 IE vitamine D of een placebo.

Bij personen met een hoge infiltratie van CD56+-cellen was onder invloed van vitamine D-suppletie de kans op een achteruitgang met 65% significant kleiner ten opzichte van personen in de placebogroep. Bij personen met een lage infiltratie van dit type immuuncellen werd echter geen significant verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep voor wat betreft een verergering van de tumor. Ook voor andere immuuncellen (CD45RO+ T-cellen en CD8+ T-cellen) werd een verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep, maar deze verschillen waren niet significant.

De wetenschappers suggereren dat personen met een maagdarmtumor en een goede infiltratie van immuuncellen in de tumorstroma baat kunnen hebben bij vitamine D-suppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen