D-ribose mogelijk effectief bij restless legs

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met D-ribose kan symptomen van het restless legs syndroom (RLS) verminderen. RLS wordt gekenmerkt door onrustige benen en pijn tijdens rust, vooral gedurende de nacht.

Aan de studie namen een vader en zoon deel (leeftijd 71 en 47 jaar) met een familiaire belasting van RLS. Ze kregen telkens gedurende 3 weken een hoeveelheid D-ribose toegediend. Tussen iedere suppletieperiode werd 2 weken niet gesuppleerd. In de eerste suppletieperiode kregen ze bij het ontbijt 5 gram D-ribose. Vervolgens kregen ze 5 gram ribose bij het ontbijt en de lunch en tenslotte bij alle maaltijden. In een dagboek werden de symptomen van RLS vastgelegd.

Bij aanvang van suppletie rapporteerden beide mannen een toename van energie en een afname van vermoeidheid, vooral na inspanning. Symptomen van RLS waren echter niet afgenomen. Bij tweemaal daagse suppletie verminderden spiertrekkingen en nam de bewegingsdrang af. ’s Nachts bleven de klachten echter aanwezig. Bij de maximale dosis verdwenen de symptomen gedurende de dag en ook ’s nachts werden de klachten beduidend minder.

Suppletie met D-ribose leidde bij deze twee mannen niet tot totale eliminatie van de symptomen van RLS, maar kon deze wel drastisch verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen