Olijvenextract beschermt neuronen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een extract van olijven rijk aan de stof hydroxytyrosol beschermt de zenuwcellen in de hersenen tegen degeneratie. Hydroxytyrosol wordt gezien als de belangrijkste antioxidant in olijven. Een extract hiervan wordt gewonnen uit het afvalwater van olijfmolens.
Eerdere studies toonden aan dat deze antioxidant het risico van deoogziekte maculadegeneratie verkleint en het LDL-cholesterolgehalte kan verlagen. Ook blijkt reeds uit onderzoek bij muizen dat orale suppletie met hydroxytyrosol de neuronen beschermt.
Voor de studie werd het effect van een extract rijk aan hydroxytyrosol getest bij PC12-cellen die in vitro werden blootgesteld aan oxidatieve en nitrosatieve stress. PC12-cellen zijn cellen afkomstig van het bijniermerg van ratten. De celdeling kan gestopt worden door behandeling met de nerve growth factor (zenuwgroeifactor). Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor onderzoek.Aan de cellen werd gedurende 30 minuten het olijvenextract toegevoegd. Vervolgens werden ze gedurende 18 uur blootgesteld aan oxidatieve of nitrosatieve stress door toevoeging van respectievelijk ijzerhoudende ionen of nitroglycerine. Tevens werd de cytotoxiciteit bepaald.
Het aanwezige hydroxytyrosol in het olijvenextract bleek de PC12-cellen te beschermen in stressvolle situaties. De protectieve werking nam toe bij een hogere dosering.
Hiermee worden de resultaten van eerdere studies bevestigd. Mogelijk dat hydroxytyrosol dit beschermend effect in de hersenen kan uitoefenen doordat het gebonden aan LDL-cholesterol getransporteerd kan worden naar de hersenen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen