Darmbacteriën beïnvloeden ijzerstatus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De darmflora is van invloed op de ijzerstatus, zo blijkt uit een muizenstudie.

De wetenschappers vergeleken de ijzerstatus en ijzeropname bij muizen zonder darmflora en muizen met een gecontroleerde samenstelling van de darmflora. Bij afwezigheid van de darmflora bleek dat de darmcellen weinig ijzer opsloegen en transporteerden naar de rest van het lichaam. Bij aanwezigheid van darmbacteriën bleek dat de darmcellen de capaciteit hadden om veel ijzer op te slaan in de vorm van ferritine. Tevens nam het vermogen toe om ijzer door het lichaam te transporteren door een toename van de ijzertransporter ferroportine. De aanwezigheid van de bacteriën Bacteroides thetaiotaomicron VPI-5482 en Faecalibacterie prausnitzii A2-165 en de bacteriestam Streptococcus thermophilus LMD-9 leidde tot een twaalfvoudige toename van ferritine in de darm.

De wetenschappers concluderen dat de aanwezigheid van darmbacteriën leidt tot een aanpassing van darmcellen waardoor hun mogelijkheid om ijzer op te slaan en te distribueren wordt vergroot. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen