Darmflora bij prikkelbaar darmsyndroom

De darmflora speelt een cruciale rol bij het prikkelbaar darmsyndroom. Dit blijkt wederom uit een studie waarbij muizen ontlasting getransplanteerd kregen van personen met de aandoening.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de McMaster University in Canada. De wetenschappers maakten in het experiment gebruik van muizen zonder darmbacteriën. De muizen kregen vervolgens ontlasting getransplanteerd van gezonde proefpersonen en van personen met het prikkelbaar darmsyndroom met diarreeklachten waarbij de aandoening al dan niet gepaard ging met gevoelens van angst.

Na transplantatie kwam het microbioom van de muizen overeen met dat van de betreffende proefpersonen. Bij muizen die ontlastingtransplantatie kregen van personen met de aandoening werd een versnelde darmpassage, een dysfunctie van de darmbarrière en een activering van het aangeboren immuunsysteem gezien. Ook vertoonden ze angstig gedrag. Dit was niet het geval bij de muizen die ontlasting van gezonde proefpersonen kregen.

De darmflora blijkt een centrale rol te vervullen bij het prikkelbaar darmsyndroom. Niet alleen voor wat betreft de intestinale klachten, maar ook voor de ermee gepaard gaande mentale gesteldheid. Dit biedt perspectief voor de behandeling van de aandoening met pre- en probiotica.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+