Darmflora cruciaal ontwikkeling kind

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmmicrobiota is als onderdeel van de darmfysiologie nauw betrokken bij de complexe relatie tussen de darm, het immuunsysteem en de ontwikkeling van het brein op jonge leeftijd.

Voor de review werden uit de medische databanken Google Scholar, PubMed, Embase en Cochrane library relevante studies geselecteerd. Het betrof onderzoeken waarbij de interactie tussen de darmmicrobiota, het immuunsysteem en de cognitie en de implicaties ervan op de gezondheid van het jonge kind was onderzocht.

De literatuurstudie laat zien dat de darmmicrobiota een centraal onderdeel is van de darmfysiologie, waarvan de ontwikkeling wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een evenwichtige interactie tussen de darm met de darmflora, de immuuncellen en het centrale zenuwstelsel is van belang voor een optimale gezondheid van jonge kinderen. Zo is de darmmicrobiota van invloed op het aangeboren en adaptieve immuunsysteem via de HPA-as, de vorming van metabolieten, de productie van neurotransmitters, de nervus vagus en de myelinevorming. 

Hoewel het bewijs nog beperkt is, zijn er aanwijzingen dat de darmflora via diverse mechanismen van invloed is op het immuunsysteem en de ontwikkeling van het brein van jonge kinderen. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om meer inzicht te verkrijgen in deze interacties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen