Darmflora en kinetiek granaatappel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Granaatappels zijn een rijke bron van ellagitanninen, waaronder ellaginezuur. Na toediening wordt ellaginezuur door de darmflora snel geabsorbeerd en geconjugeerd.

Om meer inzicht te verkrijgen in de kinetiek van ellaginezuur werd gebruikgemaakt van massaspectrometrie. Er namen twintig proefpersonen aan de studie deel. Ze kregen eenmalig een dosis van 250 mg of 1000 mg granaatappelextract. Het extract bevatte minimaal 5% ellaginezuur. Gedurende de daaropvolgende 48 uur werden bloedmonsters verzameld. Hierin werden de concentraties van de (on)geconjugeerde vormen van ellaginezuur, urolithine-A en urolithine-B gemeten. Urolithinen worden gevormd door darmbacteriën onder invloed van het metaboliseren van ellagitanninen en zijn farmacologisch actief.

In beide groepen was de blootstelling aan geconjugeerd ellaginezuur vijf- tot achtmaal hoger dan aan ongeconjugeerd ellaginezuur. Geconjugeerd urolithine-A was direct detecteerbaar vanaf acht uur na inname. Ongeconjugeerd urolithine-A was slechts bij enkele proefpersonen meetbaar. Geen van beide vormen van urolithine-B was detecteerbaar. 

De aanwezigheid van geconjugeerd urolithine-A in het bloed acht uur na inname van een granaatappelextract toont een rol voor de darmmicrobiota bij het metabolisme van ellaginezuur naar urolithine-A. Urolithine-A heeft een ontstekingsremmende werking.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.