Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Neem een digitaal abonnement
Een gunstige samenstelling van de darmmicrobiota bij jonge kinderen is gerelateerd aan een kleinere kans op
astma en allergieën. Dit blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd werd door Maastrichtse wetenschappers.
De wetenschappers analyseerden ruim 1500 ontlastingmonsters van jonge kinderen. De monsters werden verzameld 5, 13, 21 en 31 weken na de geboorte. Later werd van 440 kinderen in een leeftijd van 6 tot 11 jaar nogmaals ontlasting geanalyseerd. Tot een leeftijd van drie jaar werd nagegaan of de kinderen een
allergie, astma of
eczeem ontwikkelden.
In de periode van 5 tot 13 weken na de geboorte werd geen
significant verschil gezien tussen kinderen in diversiteit van de
darmflora. Daarna werd het verschil in diversiteit groter. Vijf weken na de geboorte werden vooral bacteriën van de stammen Bacteriodetes en Proteo gezien. Bacteriën van de stam Firmicutes werden pas later aangetroffen in de ontlastingmonsters.
Bij schoolgaande kinderen werden nieuwe Actino-, Firmicutes- en Bacteriodetesbacteriën gevonden. De wetenschappers zagen dat het verschil maakte of kinderen vaginaal of via keizersnede ter wereld kwamen. Ook maakte het uit of de kinderen borst- of flesvoeding kregen. Vanaf dertien weken had voeding de grootste invloed op de samenstelling van de darmmicrobiota. Zo werd een aanzienlijke vermindering gezien van Bifidobacteriën, stafylokokken en streptokokken wanneer gestaakt werd met
borstvoeding, terwijl bacteriën in de Lachnospiraceaefamilie toenamen.
Tenslotte bleek dat na correctie voor beïnvloedende factoren de samenstelling van de darmflora significant verband hield met de kans op allergie, eczeem of astma. De aanwezigheid van bacteriën van de Lachnospiraceaefamilie, Faecali- en Dialister waren geassocieerd met een kleinere kans op allergieën.
Dit is de eerste
studie waarbij de
ontwikkeling van de darmflora van jonge kinderen duidelijk in kaart is gebracht en gerelateerd werd aan het risico op allergieën.