Darmflora: Mediterraan versus Westers
Onder redactie van Ortho Institute
Onder redactie van Ortho Institute
2 min
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonnee
Mediterrane voeding gaat gepaard met een diverse samenstelling van de darmflora, terwijl een Westers voedingspatroon leidt tot een minder diverse darmflora. Dit blijkt uit een studie met makaken (apen).
Er werden twintig vrouwelijke makaken verdeeld in twee groepen. Ze volgden een Mediterraan of Westers voedingspatroon. De Mediterrane voeding was rijk aan vis, olijfolie, groenten en fruit. Het Westers voedingspatroon bestond hoofdzakelijk uit rood, bewerkt vlees en producten met glucosefructosestroop. Na tweeëneenhalf jaar werd het effect van beide voedingspatronen op de darmflora onderzocht.
De diversiteit van de microbiota van de darm was significant hoger bij de apen die Mediterrane voeding consumeerden ten opzichte van de makaken die Westerse voeding kregen. Bij de apen die Westerse voeding kregen was de ratio Firmicutes/Bacteroidetes hoger, evenals het aandeel van Clostridiacea en Lactobacillaceae. Bij de apen met een Mediterraan eetpatroon was daarentegen het aandeel Lactobacillus, Clostridium, Faecalibacteriën en Oscillospira significant hoger, terwijl een kleiner aandeel Ruminococcus en Coprococcus werd gevonden. Vooral het aandeel van de gunstige Lactobacillussoorten was significant hoger onder invloed van Mediterrane voeding.
De studie toont dat het voedingspatroon de samenstelling van de darmflora kan beïnvloeden. Onderzocht moet worden of eenzelfde resultaten worden gevonden in humane studies.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.