Darmflora, ontstekingen en metabool syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het microbioom van de darm speelt een cruciale rol bij het ontstaan van het metabool syndroom. Dit blijkt uit een experiment met muizen.

De wetenschappers vergeleken muizen afkomstig van hetzelfde nest. De muizen verschilden alleen van elkaar doordat bij een deel van hen het TLR5-gen (Toll-like receptor 5 gen) ontbrak in de epitheelcellen of de dendrietcellen van de darm.

Muizen zonder expressie van TLR5 in de epitheelcellen hadden in vergelijking met de controlemuizen een verhoogde kans op laaggradige ontstekingsreacties in de darm, het metabool syndroom, colitis ulcerosa en waren minder goed in staat om pathogene bacteriën te bestrijden. Bovendien veranderde de samenstelling van de darmflora naar een meer agressieve bacteriepopulatie die bepaalde stoffen produceerden (flagelline en lipopolysacchariden) die de ontstekingsreactie verder aanwakkerden. Het ontbreken van TLR5 in de dendrietcellen was niet gerelateerd aan laaggradige ontstekingen of een veranderde samenstelling van de darmflora, maar leidde wel tot blokkade van de productie van interleukine-22 door het eiwit flagelline.

De resultaten bevestigen de bevindingen van een eerdere studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, waarin gesuggereerd werd dat een veranderde darmflora kan leiden tot het metabool syndroom. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen