Darmflora van invloed op darmkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met dikkedarmkanker hebben een minder diverse darmflora. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de Journal of the National Cancer Institute.

De wetenschappers analyseerden het DNA van ontlastingmonsters van 94 gezonde personen en 47 personen met dikkedarmkanker.

Bij personen met dikkedarmkanker bleek de diversiteit van de darmflora significant verminderd. Ten opzichte van gezonde personen hadden ze een lagere concentratie van de bacterie Clostridia (69% versus 78%). Deze bacterie helpt bij de vertering van voedingsvezels waarbij butyraat (boterzuur) ontstaat. Dit vetzuur gaat ontstekingen tegen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat butyraat het risico van darmkanker kan verkleinen. Daarentegen werden bij kankerpatiënten hogere concentraties aangetroffen van de fusobacterie en de porphyromonasbacterie.

Doordat de darmflora beïnvloed kan worden door voeding en probiotica, zijn de bevindingen van deze studie mogelijk in de toekomst van belang voor de preventie van dikkedarmkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen