Darmmicrobiota gerelateerd aan levensverwachting

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De aanwezigheid van specifieke darmbacteriën is geassocieerd met een hogere levensverwachting.

Chinese wetenschappers analyseerden grootschalige genoomstudies waarbij gekeken was naar het verband tussen de darmmicrobiota en de levensverwachting.

De drie darmbacteriën Collinsella, Roseburia en Sporobacter waren significant gerelateerd aan een betere levensverwachting. De bacterie Roseburia produceert gunstige korteketenvetzuren zoals butyraat. Deze bacterie verbetert de immuniteit van de darm en vermindert inflammatie. Hierdoor speelt de bacterie een rol bij de preventie van aandoeningen waarbij laaggradige ontstekingsprocessen betrokken zijn zoals bij atherosclerose en leververvetting. 

Een hoog aandeel van de bacterie Collinsella is gerelateerd aan de consumptie van Mediterrane voeding. De bacterie verkleint het risico op metabole aandoeningen en kanker. De Sporobacter behoort tot de Ruminococcaceaefamilie en bevordert eveneens de productie van korteketenvetzuren. Deze bacterie is van invloed op de eetlust, het energiemetabolisme, inflammatie en specifieke aandoeningen. Zo is aanwezigheid van de bacterie gerelateerd aan een kleinere kans op multiple sclerose (MS), reuma en de ziekte van Crohn. Tenslotte werd een bacterie geïdentificeerd, Veillonella, die geassocieerd is met een lagere levensverwachting. Aanwezigheid van deze bacterie bevordert de progressie van dikkedarmkanker, colitis ulcerosa en cystische fibrose

De resultaten bevestigen een verband tussen de samenstelling van de darmflora en de levensverwachting. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen