De combinatie vitamine A en DHA bij retinitis pigmentosa (1)

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De combinatie van vitamine A met het omega 3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) bleek bij patiënten met de oogziekte retinitis pigmentosa een gunstig effect te hebben.
Aan het onderzoek deden 208 patiënten met retinitis pigmentosa mee. De proefpersonen waren tussen de 18 en 55 jaar en werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg 15.000 IE vitamine A met 1200 mg DHA. De andere groep kreeg 15.000 IE vitamine A met een placebo vetzuur. Ze werden vier jaar gevolgd. Daarvoor had in beide groepen 70% al dagelijks 15.000 IE vitamine A geslikt.
Onder de patiënten die van tevoren geen extra vitamine A hadden geslikt, was er in de eerste twee jaar van het onderzoek tussen beide groepen een significant verschil in het verloopsnelheid van de ziekte ten gunste van de groep die DHA erbij had gekregen. Dit verschil werd niet meer waargenomen in het derde en vierde jaar en ook niet bij de patiënten die al voor het onderzoek extra vitamine A hadden gehad.
Bij de patiënten die minstens al twee jaar vitamine A hadden genomen, hielp een voeding die rijk was aan omega 3-vetzuren (meer dan 200 mg per dag) de visuele gevoeligheid verlangzamen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.