Deficiënties opsporen met massaspectrometrie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Met behulp van massaspectrometrie moet het in de toekomst mogelijk worden om eenvoudig en snel inzicht te krijgen in de nutriëntenstatus van individuele personen en populaties. De eerste resultaten van deze nieuwe meettechniek werden gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

De onderzoekers ontwikkelden een methode om met behulp van massaspectrometrie de concentraties van proteïnen in het bloedplasma te meten. De methode werd getest op bloedmonsters van vijfhonderd Nepalese kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar.

Allereerst werden de concentraties van vitamine A, D, E, koper en selenium bepaald via de conventionele methodes. Vervolgens werden met massaspectrometrie proteïnen gedetecteerd die gerelateerd zijn aan deze micronutriënten. Het is bijvoorbeeld bekend dat de retinolbindende proteïne (RBP) zich vasthecht aan vitamine A en de vitamine zodoende door de bloedbaan transporteert. De wetenschappers testten de hypothese dat de concentratie van RBP een goede afspiegeling is van de vitamine A-status door een vergelijking te maken met de uitkomsten van de conventionele meetmethodes. Ze ontdekten dat voor ieder nutriënt verschillende proteïnen zijn die significant correleren met de nutriëntenstatus zoals die werd bepaald via de conventionele methode.

De wetenschappers hopen een simpele, draagbare testkit te ontwikkelen waarmee snel en eenvoudig de nutriëntenstatus kan worden bepaald.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.