Depressief door 5G?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De snelle ontwikkeling van 5G-netwerktechnologie wint aan populariteit, maar zet ook vraagtekens bij de gezondheidseffecten ervan. Mogelijk kan 5G depressieve symptomen uitlokken.

In het muizenexperiment werden de effecten onderzocht van 4,9 GHz (een van de werkfrequenties van 5G-communicatie) radiofrequentie (RF) op emotioneel gedrag en ruimtelijk geheugen van de muizen. Hiertoe werden de muizen blootgesteld aan diverse testen waaronder de Openveldtest en een Y-doolhof.

Blootstelling aan 4,9 GHz RF had geen invloed op het angstgedrag en het ruimtelijk geheugen van de muizen, maar leidde wel tot depressief gedrag. Bovendien werd in de amygdala een aanzienlijke afname van het aantal neuronen gezien. Dit ging gepaard met een toename van pyroptose, een inflammatoire vorm van celdood. 

De resultaten suggereren dat blootstelling aan 4,9 GHz RF als onderdeel van 5G depressief gedrag kan opwekken. Dit is mogelijk een gevolg van neuronale pyroptose in de amygdala.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen