DHA-metabolieten doden tumorcellen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) beschermt normale hersencellen tegen stress-geïnduceerde apoptose of celdood. Ten opzichte van tumorcellen heeft DHA antikankerwerking. Deze werking lijkt vooral verbonden met de vorming van specifieke oxidatieproducten uit DHA.
Dr. Helena Gleissman en collega's van het Karolinska Institutet in Zweden bestudeerden de cytotoxische effecten van DHA tijdens de groei en ontwikkeling van gekweekte normale hersencellen en van neuroblastoomcellen. De gekweekte cellen werden geanalyseerd op specifieke metabolieten van DHA. Al snel bleek dat neuroblastoomcellen een sterk afwijkende stofwisseling voor DHA vertoonden. Neuroblastoomcellen toonden groeiremming door DHA, maar de eruit gevormde metabolieten 17-hydroperoxydocosahexaëenzuur (17-HpDHA) en 17-hydroxydocosahexaëenzuur (17-HDHA) waren sterk cytotoxisch. De krachtigste cytotoxische effecten werden gevonden voor de DHA-metaboliet 17-HpDHA. Blootstelling van neuroblastoomcellen aan 3-6 micromol 17-HpDHA gedurende 72 uur doodde 50% van de cellen. Tevens werd gevonden dat de toevoeging van d-alfa-tocoferol (vitamine E) aan de neuroblastoomcellen de cytotoxische effecten van 17-HpDHA tenietdeed. Normale hersencellen produceerden na blootstelling aan DHA in tegenstelling tot de neuroblastoomcellen, ontstekingsremmende en beschermende lipidemediatoren namelijk resolvinen en protectinen.
Samenvattend bleek DHA, maar vooral de metaboliet 17-HpDHA, effectief in het doden van kankercellen bijvoorbeeld neuroblastoomcellen in vitro.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen