DHA-opname in brein ontrafeld

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor het eerst wordt duidelijk hoe het omega 3-visvetzuur DHA wordt opgenomen in de hersenen. DHA speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van het brein en het cognitief functioneren. De hersenen zijn echter niet in staat om DHA zelf te produceren.

In een artikel in Nature beschrijven de wetenschappers hun muizenexperiment. Ze ontdekten dat muizen zonder het transporteiwit Mfsd2a veel kleinere hersenen hadden dan muizen die dit transporteiwit wel hadden. Muizen zonder de Mfsd2a-transporter hadden bovendien een slechter geheugen, verminderd leervermogen en waren angstiger. Deze muizen vertoonden dezelfde kenmerken als DHA-deficiënte muizen en bleken inderdaad een tekort te hebben aan het vetzuur. De wetenschappers ontdekten dat het Mfsd2a-transporteiwit verantwoordelijk is voor het vervoer van DHA in de chemische vorm van lysofosfatidylcholine (LPC). LPC’s zijn fosfolipiden die door de lever worden geproduceerd. Tot nu toe was weinig bekend over de rol van LPC’s.

Voor het eerst is nu duidelijk hoe DHA de bloedhersenbarrière kan passeren en opgenomen wordt in de hersenen. De opname van DHA in het brein - in de vorm van LPC’s - wordt mogelijk gemaakt door Mfsd2a transporteiwitten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen