Suppletie betere strategie voor optimale vitamine D-spiegel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aan ouderen wordt geadviseerd extra vitamine D te gebruiken. Het dagelijkse gebruik van een vitamine D-supplement kan voor hen echter lastig of bezwaarlijk zijn. Dit bracht Finse wetenschappers ertoe te onderzoeken of een via de gezondheidszorg gecontroleerde suppletiestrategie van enkele hoge doseringen per jaar een mogelijk geschikt alternatief vormt. Uit de resultaten van hun studie bleek echter dat het slikken van kleine dagelijkse doseringen vitamine D tot een efficiënter verhoging van de 25(OH)D-spiegel leidt dan een hooggedoseerde suppletie enkele malen per jaar.
Voor het onderzoek kreeg de helft van 40 vrouwen tussen 67 en 79 jaar gedurende de periode van een jaar tweemaal daags 400 IE vitamine D. De andere werd iedere 4 maanden met 97.333 IE vitamine D gesuppleerd. Beide suppletiestrategieën kwamen, wat het totale aantal IE vitamine D op jaarbasis betreft, op hetzelfde neer. Alle deelnemers kregen daarnaast dagelijks 1 gram calcium.
In de groep ouderen die dagelijks vitamine D gebruikten, werd aan het einde van het suppletiejaar een sterkere stijging van de 25(OH)D-spiegel gemeten dan in de groep die eens per 4 maanden een hogere dosis kreeg. Dagelijkse suppletie leidde in deze groep namelijk in 100% van de gevallen tot een 25(OH)D-spiegel hoger dan 50 nmol/l. Dit tegen een percentage van 67% in de groep die eens per 4 maanden vitamine D kreeg. Een 25(OH)D-spiegel van 75 nmol/l of hoger werd door 47% van de groep met dagelijkse suppletie bereikt. Dit tegen 28% van de groep die eens in de 4 maanden vitamine D gebruikte.
Beide suppletiestrategieën lieten de calciumuitscheiding via de urine stijgen, maar bleken geen negatief effect op de nierfunctie te hebben. Dit wijst in beide gevallen op een veilige toepassing.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen