‘Snelle’ en ‘langzame’ antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Spaanse wetenschappers hebben de werking van antioxidanten onderzocht uit verschillende slasoorten en concluderen dat er antioxidanten zijn met een snelle en een langzamere antioxidatieve capaciteit.
De wetenschappers kweekten drie verschillende slasoorten in het laboratorium. Het betrof groene bataviasla, groen- en roodbladderige kropsla en rode eikenbladsla. Vervolgens onderzochten ze de samenstelling en eigenschappen van de antioxidanten in de verschillende extracten van de slabladeren.
De antioxidanten van de groene bataviasla hadden een relatief langzame werking, terwijl de antioxidanten in de rode eikenbladsla een snelle werking hadden. De roodgroene sla had zowel een langzame als snelle antioxidatieve capaciteit. Dus, hoe hoger de concentratie van rood pigment in de bladeren, hoe sneller de antioxidatieve capaciteit. Dit werd toegeschreven aan de hogere concentratie van fenolen in deze slabladeren.
De wetenschappers kunnen nog geen kinetische eigenschappen toeschrijven aan specifieke antioxidanten, maar vermoeden dat het flavonoïde quercetine verantwoordelijk is voor de relatief langzame antioxidanten en de anthocyaninen verantwoordelijk zijn voor de snelle antioxidatieve werking.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.