‘Snelle’ en ‘langzame’ antioxidanten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Spaanse wetenschappers hebben de werking van  antioxidanten onderzocht uit verschillende slasoorten en concluderen dat er antioxidanten zijn met een snelle en een langzamere antioxidatieve capaciteit.

De wetenschappers kweekten drie verschillende slasoorten in het laboratorium. Het betrof groene bataviasla, groen- en roodbladderige kropsla en rode eikenbladsla. Vervolgens onderzochten ze de samenstelling en eigenschappen van de antioxidanten in de verschillende extracten van de slabladeren.

De antioxidanten van de groene bataviasla hadden een relatief langzame werking, terwijl de antioxidanten in de rode eikenbladsla een snelle werking hadden. De roodgroene sla had zowel een langzame als snelle antioxidatieve capaciteit. Dus, hoe hoger de concentratie van rood pigment in de bladeren, hoe sneller de antioxidatieve capaciteit. Dit werd toegeschreven aan de hogere concentratie van fenolen in deze slabladeren.

De wetenschappers kunnen nog geen kinetische eigenschappen toeschrijven aan specifieke antioxidanten, maar vermoeden dat het flavonoïde quercetine verantwoordelijk is voor de relatief langzame antioxidanten en de anthocyaninen verantwoordelijk zijn voor de snelle antioxidatieve werking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen