DHA-supplement verbetert netvlies

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de University of Illinois in Chicago hebben een specifiek visoliesupplement ontwikkeld dat tot in de retina (netvlies) kan doordringen en zodoende de ogen kan beschermen.

Het omega 3-visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) wordt normaal als triacylglycerol (TAG-DHA) in een visoliesupplement verwerkt. De wetenschappers creëerden echter een nieuwe DHA-vorm als lysofosfolipiden (LPC-DHA). Vervolgens werd in een muizenexperiment onderzocht in hoeverre LPC-DHA de retina bereikte. De muizen hadden beginnende Alzheimer, een aandoening waarbij ook het gezichtsvermogen vaak achteruitgaat. 

Na zes maanden vertoonden de muizen die dagelijks LPC-DHA kregen een toename van het DHA-gehalte in het netvlies van 96%. De structuur en functie van het netvlies bleef bij deze muizen behouden. Suppletie met TAG-DHA had daarentegen geen effect op het DHA-gehalte of de functie van het netvlies.

Suppletie met LPC-DHA kan achteruitgang van het zicht als gevolg van Alzheimer mogelijk tegengaan. Het supplement kan ook effectief zijn bij andere aandoeningen die de retina kunnen beschadigen, zoals diabetes. DHA in het netvlies is van belang voor behoud van de fotoreceptoren. De fotoreceptoren vangen licht dat in het oog terechtkomt op als beelden en zetten deze beelden om in elektrische signalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen