Probiotica bij necrotiserende enterocolitis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers uit Australië voerden een meta-analyse uit van studies waarin de effectiviteit en veiligheid van suppletie met probiotica tegen necrotiserende enterocolitis (NEC) bij te vroeg geboren zuigelingen werd onderzocht.
Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een ernstige gastro-intestinale aandoening die kan leiden tot het afsterven van een deel van de darm en vervolgens tot darmperforatie en buikvliesontsteking. Vooral zuigelingen die na een zwangerschapsduur minder dan 33 weken zijn geboren lopen risico.
Er werden 7 studies geselecteerd met in totaal 1393 zuigelingen geboren na een zwangerschapsduur minder dan 33 weken en met een geboortegewicht kleiner dan 1500 gram. Voor suppletie werd hoofdzakelijk gebruik gemaakt van levende subspecies van lactobacillus- en bifidobacteriumstammen. Het bleek dat suppletie met probiotica het risico van NEC ten opzichte van de controlegroepen significant verlaagde met 64%. Daarnaast was het overlijdensrisico in de probioticagroepen 53% kleiner dan in de controlegroepen. Dit verschil was eveneens significant. Een ander positief effect van de suppletie met probiotica - vergeleken met de controlegroepen - was het significant geringer aantal dagen dat nodig was om tot volledige voedingen te komen. In de probioticagroepen kon gemiddeld 2,74 dagen eerder met volledige voedingen worden gestart. Er werden geen verschillen tussen probiotica- en controlegroepen aangetoond wat betreft het risico van sepsis. Vragen over de optimale typen probiotica en de optimale dosering en gebruiksduur blijven onbeantwoord. De onderzoekers bevelen grootschalig aanvullend onderzoek aan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen