DHA van belang voor ontwikkeling ongeboren kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge concentratie van het vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) in de navelstreng leidt tot een betere ontwikkeling van het ongeboren kind. Vooral in het derde trimester tijdens de aanleg van het hersen- en zenuwstelsel verbetert DHA de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, cognitieve en motorische functies.
Tijdens de studie werd de ontwikkeling gevolgd van 109 Inuit kinderen uit Arctic Quebec. De concentraties DHA, andere meervoudig onverzadigde vetzuren en drie milieustoffen werden gemeten in het bloed van de moeder, de navelstreng en in de moedermelk. Het verband tussen de groei en ontwikkeling van het kind na 6 en 11 maanden en de DHA-concentraties in de navelstreng en de moedermelk werd onderzocht. Er werd gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de concentratie milieustoffen.
Een hoge concentratie DHA in de navelstreng liet een langere zwangerschapsduur en een betere ontwikkeling van het gezichtsvermogen van het kind zien. Daarnaast scoorde het kind na 6 maanden beter wat intelligentie betreft en na 11 maanden beter op een test waarbij de mentale en motorische ontwikkeling werden gemeten. De DHA-concentratie in de moedermelk had geen invloed op de ontwikkeling van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.