DHEA voor depressieve HIV-patiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met dehydroepiandrosteron (DHEA) is effectief in de behandeling van milde depressie bij HIV-patiënten. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een onderzoek onder 133 patiënten.
De patiënten waren allen licht depressief, iets wat vaak voorkomt bij HIV-patiënten. Ze werden in twee groepen verdeeld. De ene helft kreeg placebo en de andere helft DHEA. De begindosis was 100 mg per dag en kon oplopen tot dagelijks 400 mg na vier weken wanneer de symptomen niet waren verbeterd. De mate van depressie werd na acht weken vastgesteld met de Clinical Global Impression en de Hamilton Depression Rating Scale.
In de DHEA-groep werd een vooruitgang gezien bij 62% (43 van de 69) en in de placebogroep bij 33% (21 van de 64). DHEA werd goed verdragen. Er werd geen verschil in bijwerkingen tussen beide groepen geconstateerd. Er werd ook geen significante verandering in de hoeveelheid CD4+-cellen gevonden, een maat voor de virale belasting van HIV-patiënten.
Na dit onderzoek werd op verzoek van de patiënten die goed reageerden op de DHEA-behandeling, de behandeling met vier maanden verlengd. Hieruit bleek dat de verbetering aanhield.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.