Diabetes-1: eiwitten voorkomen hypo

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van eiwitten na fysieke inspanning verkleint de kans op een te lage bloedglucosespiegel (hypoglycemie) bij personen met diabetes type-1.

Aan de pilotstudie namen elf personen deel met diabetes type-1. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en hun BMI was gemiddeld 25 kg/m2. Ze namen deel aan trainingssessies met een matige en hoge intensiteit. 

Op de trainingsdagen vulden de deelnemers een voedingsvragenlijst in en verstrekten ze de gegevens van hun continue glucosemonitoring. Er werd na iedere trainingssessie tot de volgende ochtend nagegaan hoeveel tijd ze een te hoge, te lage of normale glucosespiegel hadden.

De kans op een te lage bloedglucosespiegel was significant kleiner bij een hogere eiwitinname na inspanning. Voor iedere 20 gram eiwitten nam de kans op een hypo met 2% significant af. Dit gold echter alleen bij inspanningen met een matige intensiteit en niet bij intensievere fysieke inspanning. 

Bij personen met diabetes type-1 kan eiwitinname na inspanning de kans op hypoglycemie verkleinen. Bovendien bevorderen eiwitten het herstel van de spieren na inspanning.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen