Diabetes door typisch westerse voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek van dr. Teresa Fung laat zien dat een typisch westerse voeding de kans op ouderdomsdiabetes vergroot. Vooral bewerkt vlees verhoogde het risico.
Aan de studie deden bijna 70.000 volwassen vrouwen mee. Aan het begin van de studie waren alle deelnemers vrij van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. In de jaren 1984, 1986, 1990 en 1994 werd informatie over de voeding van de deelnemers verzameld. De deelnemers kregen een score voor hun voeding. Aan deze score was te zien of de vrouwen een typisch westerse voeding met veel patat, zoetigheden en andere geraffineerde producten aten of een betere voeding met groenten, fruit en granen.
In veertien jaar tijd werden 2.699 gevallen van ouderdomsdiabetes geconstateerd. Na aanpassing voor verschillende risicofactoren voor diabetes kwam deze ziekte bij de 20% van de personen die de meest westerse voeding aten, anderhalf keer zoveel voor als bij de 20% van de deelnemers die het verstandigst aten. Ook werd er een verhoogd risico van diabetes gevonden bij consumptie van verschillende soorten vlees. Iedere portie bewerkt vlees verhoogde het risico van diabetes met ongeveer 40%. Iedere portie van rood vlees, hotdogs en bacon verhoogde het risico van diabetes significant met respectievelijk 26%, 49% en 73%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.