Diabetes: ketogeen versus Mediterraan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Diabeten hebben baat bij koolhydraatbeperking. Bij een vergelijking van twee verschillende koolhydraatbeperkte voedingspatronen, ketogeen versus Mediterraan, werd geen verschil tussen beide gezien voor wat betreft de glucosespiegel.

Aan de crossoverstudie namen veertig proefpersonen deel. Ze waren achttien jaar of ouder, hadden prediabetes of diabetes type-2 en volgden gedurende telkens twaalf weken in willekeurige volgorde een ketogeen en Mediterraan voedingspatroon. Vervolgens werd het effect hiervan op de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) en andere waarden gemeten. Bij zowel de ketogene voeding als Mediterrane voeding werden zetmeelrijke groenten, suikers en geraffineerde graanproducten vermeden. De Mediterrane voeding bevatte in tegenstelling tot het ketogeen voedingspatroon wel peulvruchten, fruit en volkoren graanproducten. 

Uiteindelijk werden de gegevens geanalyseerd van 33 proefpersonen met complete data. Er werd geen verschil gezien in HbA1c na het volgen van beide eetpatronen. Onder invloed van ketogene voeding daalde het triglyceridengehalte significant meer dan na het Mediterrane eetpatroon (-16% versus -5%). Daarentegen steeg onder invloed van ketogene voeding het LDL-cholesterol significant met 10%, terwijl dit na Mediterrane voeding met 5% verminderde. Beide eetpatronen gingen gepaard met een toename van het 'gunstige' HDL-cholesterolgehalte (+11% bij ketogeen en +7% bij Mediterraan). Het gewicht daalde met respectievelijk 8% en 7%. Het ketogene voedingspatroon leidde tot een lagere vezelinname.

Koolhydraatbeperking middels het volgen van een ketogeen dan wel Mediterraan eetpatroon leidt tot een daling van de gemiddelde glucosespiegel. Het ketogeen eetpatroon ging gepaard met een grotere daling van de ongunstige triglyceriden, maar betekent ook potentieel een lagere inname van vezels

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen