Diabetes: minder kans hartfalen met omega-3

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren verkleint de kans op een ziekenhuisopname als gevolg van hartfalen bij personen met diabetes type-2.

De studie was een aanvulling op de VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL), een onderzoek waarbij het effect van vitamine D en visolie bij de preventie van kanker en hart- en vaatziekten werd onderzocht. In totaal namen bijna 26.000 proefpersonen deel. In de huidige studie werd bekeken wat de invloed was van suppletie met 1 gram visolie op de preventie van ziekenhuisopnames als gevolg van hartfalen. 

Personen met diabetes type-2 die visolie gesuppleerd kregen, hadden met 31% significant minder kans op een ziekenhuisopname door hartfalen ten opzichte van diabetespatiënten in de placebogroep. De kans op herhaalde ziekenhuisopnames als gevolg van hartfalen was met 47% significant kleiner onder invloed van suppletie met omega 3-visvetzuren. Dit effect was vooral duidelijk bij personen met een donkere huidskleur (Afro-Amerikanen). Bij proefpersonen zónder diabetes bleek er geen significant verschil tussen de visolie- en de placebogroep op ziekenhuisopnames door hartfalen. 

De resultaten laten gunstige effecten zien van omega 3-suppletie op het voorkómen van ziekenhuisopnames door hartfalen bij personen met diabetes type-2, maar niet bij deelnemers zonder diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen