Diabetes type-1 en glutenvrij

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het risico van diabetes type-1 bij het nageslacht kan drastisch worden verminderd door het volgen van een glutenvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit blijkt uit een muizenstudie.

De zwangere muizen werden verdeeld in twee groepen en kregen een normaal of glutenvrij voedingspatroon tot hun nageslacht geen borstvoeding meer kreeg.

Het glutenvrije dieet leidde tot een significante verlaging van het risico van diabetes type-1 bij het nageslacht. Ook het risico van insulitis (ontsteking van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier) nam drastisch af. Analyse van de darmflora met behulp van 16S rRNA gensequentie liet een duidelijk verschil zien in de darmflora tussen moeder en kind. In de glutenvrije groep waren de bacteriestammen Akkermansia, Proteobacterie en TM7 meer vertegenwoordigd in de darmflora. Daarnaast werd er een toename gezien van FoxP3 regulerende cellen in de alvleesklier van hun nageslacht, terwijl de genexpressie van ontstekingsbevorderende cytokinen in de darm afnam.

De onderzoekers vermoeden dat een veranderde samenstelling van de darmflora en een shift naar een minder ontstekingsbevorderend milieu in de darm en alvleesklier een rol speelt bij de risicoreductie van diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen