Diabetes type-2: koolhydraatbeperking bewezen effectief

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Restrictie van koolhydraten leidt tot een significante verbetering van cardiometabole risicofactoren bij personen met diabetes type-2. 

Voor de review werden gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd uit de medische databanken PubMed, Scopus en Web of Science. Het betrof vijftig studies met in totaal meer dan 4200 diabetespatiënten. Er werd een vergelijking gemaakt tussen een koolhydraatbeperkt eetpatroon waarbij ≤45% van de totale energie-inname van koolhydraten afkomstig was en een normaal voedingspatroon (55% tot 65% kcal uit koolhydraten).

Er werd na zes maanden een lineair verband gezien tussen de inname van koolhydraten en een daling van cardiometabole risicofactoren. Elke 10% vermindering van de koolhydraatinname ging gepaard met een significante daling van de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c), de nuchtere glucosespiegel en het lichaamsgewicht bij een koolhydraatinname variërend van 65% tot 10%. Het HbA1c nam telkens met gemiddeld 0,2% af. De nuchtere glucosewaarde daalde met gemiddeld 0,3 mmol/l en het lichaamsgewicht nam af met gemiddeld 1,4 kilogram. 

Na een jaar volgen van een koolhydraatbeperkt eetpatroon werd een U-vormig verband gezien tussen de koolhydraatinname en het vetspectrum. Bij een koolhydraatbeperking van 40% werd de grootste afname van het totale cholesterol en LDL-cholesterolgehalte gezien. Eenzelfde relatie werd gezien met het lichaamsgewicht, waarbij de grootste gewichtsafname werd gezien bij een koolhydraatinname van 35%. Ook na een jaar werd een lineair verband gezien tussen koolhydraatbeperking, het HbA1c en triglyceridengehalte. 

Koolhydraatrestrictie leidt tot een significante vermindering van cardiovasculaire risicofactoren bij personen met diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen