Diabetes voorkomen? Met lifestyle!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Personen met prediabetes kunnen voorkomen dat ze daadwerkelijk diabetes type-2 krijgen door snel af te vallen.

Er werden meer dan 3000 personen met een verhoogde glucosespiegel gevolgd. Ze werden verdeeld in een leefstijl-, medicatie- en placebogroep. Na zes en twaalf maanden werd de gewichtsreductie, nuchtere glucosespiegel en de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) gemeten. Tevens werd bekeken hoe lang het duurde alvorens bij de proefpersonen de diagnose ‘diabetes’ werd gesteld.

Na zes maanden kregen in totaal 604 personen diabetes. In de leefstijlgroep waren dit er met 140 personen minder dan in de medicatie- (206) en placebogroep (258). Personen die in de leefstijlgroep binnen zes maanden meer dan 10% van hun lichaamsgewicht verloren hadden met 85% significant minder kans op diabetes. Een gewichtsverlies van 5% tot 7% liet ook al een significante risicoreductie zien van 54%. Bij de personen die het diabetesmedicijn metformine kregen nam wel de glucosespiegel af, maar niet het lichaamsgewicht.

Volgens de onderzoekers kan een snelle gewichtsreductie en verlaging van de glucosespiegel voorkomen dat prediabeten ook daadwerkelijk diabetes type-2 ontwikkelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen