Diabetici gebaat met oerdieet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van het oerdieet verbetert de glucosespiegel en het vetspectrum bij personen met diabetes type-2.

In de studie werden veertien diabetespatiënten die het paleodieet volgden vergeleken met tien diabetici die aten volgens de richtlijnen van de American Diabetes Association (ADA). De deelnemers volgden de diëten gedurende twee weken en waren in de leeftijd van 50 tot 69 jaar.

In beide groepen trad een verbetering op van metabole waardes, maar in de oerdieet-groep was de glucosespiegel en het vetspectrum beter onder controle dan bij de deelnemers in de ADA-groep. Ook trad bij personen met een ernstige vorm van insulineresistentie onder invloed van het oerdieet een significante verbetering op van de insulinegevoeligheid. Dit was niet het geval onder invloed van het ADA-dieet.

Het gevolgde paleodieet bestond voornamelijk uit mager vlees, vruchten, peulvruchten en noten zonder toevoeging van zout. Het dieet van de ADA bestond hoofdzakelijk uit granen, zuivelproducten en groenten. Zelfs het kortstondig volgen van het oerdieet blijkt gunstig voor het metabolisme van personen met diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen