Dieetinterventie helpt hepatitispatiënt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Energie- en eiwitrijke voeding voorkomt gewichtsverlies en verlies van spiermassa tijdens een intensieve behandeling voor hepatitis C.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van het UMC te Utrecht in samenwerking met drie andere Nederlandse ziekenhuizen. Er werden 53 patiënten met hepatitis C verdeeld in twee groepen. In de ene groep (normale behandelgroep) kregen de patiënten een normale behandeling en alleen dieetinterventies bij een gewichtsverlies van meer dan 5%. De andere patiënten (dieetinterventiegroep) kregen dieetadvies met extra energie- en eiwitrijke snacks. Daarnaast ondergingen ze de reguliere behandeling voor hepatitis C met zware medicamenten.

Bij patiënten die de normale behandeling ondergingen was na 24 weken het gewichtsverlies met 7% significant afgenomen. Dit was niet het geval in de dieetinterventiegroep. Ook nam de spierkracht significant af (zoals bleek uit de handknijpkracht) in de normale behandelgroep. In de dieetinterventiegroep was dit niet het geval. In tegenstelling tot de normale behandelgroep nam de inname van energie, eiwit en vet niet af tijdens de behandeling in de dieetinterventiegroep. Met de dieetinterventies bleef tevens de kwaliteit van leven hoger.

Extra energie- en eiwitrijke voeding blijkt van belang voor patiënten die een zware medicinale behandeling ondergaan voor hepatitis C.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen