Dierstudie: astaxanthine remt ontstaan darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met astaxanthine kan het ontstaan van ontstekingen en tumoren in de dikke darm voorkomen. Dit blijkt uit een Japanse dierstudie.
In een eerste experiment werd het effect van 3 verschillende doseringen astaxanthine (50, 100 en 200 ppm toegevoegd aan voeding) op het ontstaan en de groei van kanker in de dikke darm veroorzaakt door azoxymethaan (AOM) en dextran-sulfaat-natrium (DSS) onderzocht.
In een tweede experiment werd de invloed van 100 en 200 ppm astaxanthine toegevoegd aan voeding op door DSS-veroorzaakte colitis vastgesteld.

Boek Astaxanthine

Suppletie met astaxanthine verminderde na 20 weken significant het ontstaan van zweren en kwaadaardige gezwellen in het darmslijmvlies en abnormale instulpingen in de darm. Bovendien onderdrukte het de expressie van ontstekingsbevorderende cytokinen en remde het de celdeling en versnelde het de celdood van darmkankercellen. De hoogste dosering van 200 ppm astaxanthine remde de ontwikkeling van door DSS-veroorzaakte colitis significant.
Voeding verrijkt met astaxanthine remt bij muizen het ontstaan van darmontstekingen en het hieraan gerelateerd ontstaan van darmkanker, mede door het onderdrukken van de celdeling en expressie van ontstekingsbevorderende cyotkinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen