Drinken van druivensap verbetert hersenfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijks druivensap drinken is gunstig voor de hersenfunctie van ouderen met beginnend geheugenverlies, aldus onderzoekers van de University of Cincinnati.
Wetenschappers voerden een twaalf weken durend verkennend onderzoek uit onder twaalf ouderen met beginnend geheugenverlies. In vergelijking met een placebo boekten de ouderen die druivensap dronken vooruitgang voor wat betreft verbaal leren en verbaal en ruimtelijk geheugen. Het druivensap had geen effect op de gemoedstoestand, het lichaamsgewicht of de tailleomtrek. Wel steeg de nuchtere insulinespiegel iets door deze suppletie.
Druivensap bevat polyfenolen welke een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking hebben en van invloed zijn op de prikkeloverdracht in de zenuwen. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat het drinken van druivensap ontstekingen remt en bij hart- en vaatpatiënten de bloeddruk vermindert en de bloedvaten gezond houdt. Daar komt nu dus een positief effect op het cognitief functioneren van ouderen bij. Grootschaliger vervolgonderzoek is nodig om het werkingsmechanisme van dit effect te ontrafelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen