Gezond oud? Liever eiwitten dan koolhydraten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een eiwitrijk voedingspatroon lijkt ouderen te beschermen tegen geheugenverlies. Daarentegen is een eetpatroon rijk aan koolhydraten gerelateerd aan een achteruitgang van cognitieve functies.

Aan de Japanse studie namen 150 personen deel. Ze waren vijfenzestig jaar of ouder en woonden zelfstandig. Bij de deelnemers werd een voedingsvragenlijst afgenomen en een vragenlijst waarmee de geheugenfuncties (cognitie) werden getest. Op basis van het eetpatroon werden de ouderen verdeeld in een koolhydraat- of eiwitrijk voedingspatroon. 

Ouderen met een eiwitrijk voedingspatroon bestaande uit onder andere een hoge inname van peulvruchten, groenten, zeevruchten, vlees en eieren hadden een significant beter geheugen ten opzichte van leeftijdgenoten met een koolhydraatrijk eetpatroon dat vooral uit graanproducten bestond. Vervolgens werden de bevindingen geverifieerd in een andere groep bestaande uit 267 ouderen. Op basis van geheugentesten werd onderscheid gemaakt tussen cognitief gezonde ouderen en ouderen met geheugenverlies. Ook hier werd een koolhydraatrijk eetpatroon in verband gebracht met een significant slechter geheugen dan een voedingspatroon rijk aan eiwitten. Dit gold voor zowel ouderen met een normale geheugenfunctie als voor ouderen met cognitieve achteruitgang. 

Een eetpatroon arm aan koolhydraten en rijk aan eiwitten lijkt te beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen