Gezond oud? Liever eiwitten dan koolhydraten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een eiwitrijk voedingspatroon lijkt ouderen te beschermen tegen geheugenverlies. Daarentegen is een eetpatroon rijk aan koolhydraten gerelateerd aan een achteruitgang van cognitieve functies.

Aan de Japanse studie namen 150 personen deel. Ze waren vijfenzestig jaar of ouder en woonden zelfstandig. Bij de deelnemers werd een voedingsvragenlijst afgenomen en een vragenlijst waarmee de geheugenfuncties (cognitie) werden getest. Op basis van het eetpatroon werden de ouderen verdeeld in een koolhydraat- of eiwitrijk voedingspatroon. 

Ouderen met een eiwitrijk voedingspatroon bestaande uit onder andere een hoge inname van peulvruchten, groenten, zeevruchten, vlees en eieren hadden een significant beter geheugen ten opzichte van leeftijdgenoten met een koolhydraatrijk eetpatroon dat vooral uit graanproducten bestond. Vervolgens werden de bevindingen geverifieerd in een andere groep bestaande uit 267 ouderen. Op basis van geheugentesten werd onderscheid gemaakt tussen cognitief gezonde ouderen en ouderen met geheugenverlies. Ook hier werd een koolhydraatrijk eetpatroon in verband gebracht met een significant slechter geheugen dan een voedingspatroon rijk aan eiwitten. Dit gold voor zowel ouderen met een normale geheugenfunctie als voor ouderen met cognitieve achteruitgang. 

Een eetpatroon arm aan koolhydraten en rijk aan eiwitten lijkt te beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen