Kleiner risico Alzheimer met vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ouderen die tenminste eenmaal per week gebakken of gebraden vis eten, hebben minder verlies van zenuwcellen in de grijze hersenmassa. Hiermee verlagen ze mogelijk cognitieve aftakeling en verkleinen de kans op de ziekte van Alzheimer. Gefrituurde vis heeft dit effect niet.
Aan de studie van dr. Cyrus Raji namen 260 ouderen deel die mentaal gezond waren. Bij de deelnemers werd een driedimensionale hersenscan uitgevoerd waarbij het volume van de grijze massa werd bepaald. Daarnaast vulden ze een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten.
Van de deelnemers waren er 163 die minimaal een keer per week vis op het menu hadden staan. De meesten van hen aten 1 tot 4 porties vis per week. De ouderen die gebakken of gebraden vis aten hadden een grotere hersencellen in hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen en leervermogen, waaronder de hippocampus. De leeftijd, het geslacht en andere factoren waren hier niet van invloed op. Tevens bleek het zogenaamde werkgeheugen bij deze ouderen beter waardoor routinematige taken gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden.
Volgens de onderzoekers neemt het risico van Alzheimer en cognitieve achteruitgang met het vijfvoudige af wanneer gedurende 5 jaar wekelijkse gebakken of gebraden vis wordt gegeten. Dit geldt overigens niet voor gefrituurde vis. Vermoedelijk komt dit doordat het gehalte aan omega 3-vetzuren in gefrituurde vis lager is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen