Stress?! Neem een multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een multivitaminen/mineralenvoedingssupplement vermindert gevoelens van stress. Vooral een hooggedoseerd vitaminepreparaat helpt stress te verminderen.

De onderzoekers analyseerden acht eerder gepubliceerde studies met een totaal van bijna 1300 proefpersonen. In de studies kregen de deelnemers een multi-voedingssupplement met niet meer dan tweemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de betreffende vitaminen en mineralen of ze kregen een preparaat met een hoge dosis vitaminen en maximaal drie mineralen. Ze gebruikten het voedingssupplement dagelijks gedurende een periode van achtentwintig tot negentig dagen.

Suppletie leidde tot een significante afname van het ervaren stressniveau, milde psychiatrische symptomen en angstgevoelens. Ook vermoeidheid en gevoelens van verwardheid namen significant af. Suppletie was niet van invloed op depressieve symptomen. Het preparaat met een hoge dosis vitaminen, waaronder het B-complex, had een duidelijker effect op de gemoedstoestand dan het complex met een lagere dosis vitaminen en mineralen.

In vervolgstudies moet onderzocht worden wat de optimale dosis van micronutriënten is om stress te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen