Selenium als geheugenbooster

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met selenium stimuleert de neurogenese (nieuwvorming van neuronen) bij muizen en voorkomt cognitieve achteruitgang.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat onder invloed van beweging neurogenese wordt gestimuleerd. Het exacte werkingsmechanisme hiervan is echter nog niet opgehelderd. Wel zijn er aanwijzingen dat door beweging een hogere concentratie van het transporteiwit selenoproteïne-1 (SEPP1) vrijkomt in de hippocampus van het brein. 

Om te onderzoeken of suppletie met selenium het effect van beweging kan imiteren, werd een muizenexperiment uitgevoerd. Suppletie met het mineraal leidde bij oudere muizen tot een toename van neuronen en een verbetering van de cognitie. Tevens werd onderzocht of het mineraal ook zinvol kan zijn om geheugenverlies te verminderen na het doormaken van een herseninfarct. Hiertoe werd bij jonge muizen een infarct geïnduceerd. Na het infarct hadden de jonge muizen moeite met herinneren en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Na suppletie met selenium herstelden deze functies weer.  

Selenium stimuleert de neurogenese en verbetert cognitieve functies. Vermoedelijk speelt de antioxidatieve werking van het mineraal hierbij een rol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen