Dwarslesie: direct nicotinamide-riboside?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van Weill Cornell Medical College in New York hebben het sterke vermoeden dat permanente beschadigingen van de ruggemergzenuw of een dwarslesie voorkomen kunnen worden door onmiddellijke toediening van nicotinamide-riboside. Ze hebben 2,5 miljoen dollar gekregen van de New York State Spinal Cord Injury Research Board om hun hypothese experimenteel te toetsen.
De idee is gebaseerd op het gegeven dat verhoging van de lichaamsconcentraties nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+), de bioactieve vorm van vitamine B3, direct na beschadiging zenuwdood kan voorkomen. Nicotinamide-riboside is een natuurlijke voorloperstof van NAD+ en komt van nature voor in melk. In proeven met celkweken van zenuwcellen en in proefdiermodellen betreffende schade aan de ruggemergzenuw werden beschermende effecten voor nicotinamide-riboside gevonden. Laboratoriumexperimenten met gekweekte zenuwcellen toonden aan dat toediening van nicotinamide-riboside de NAD+-concentraties in de cellen tot 270% van die van onbehandelde cellen liet toenemen.
Van NAD+ is bekend dat het een belangrijke rol speelt in de activering van sirtuïnen, eiwitten die cellen helpen overleven bij stress en trauma. In geval van zwaar trauma dalen de NAD+-concentraties snel en kan toediening van nicotinamide-riboside deze herstellen. De verwachtingen zijn hoog gespannen want nicotinamide-riboside is relatief goedkoop te produceren en zal naar verwachting volkomen veilig zijn voor humaan gebruik. Het is een vorm van vitamine B3 en er zijn geen negatieve effecten bekend wanneer de concentraties in het lichaam worden verhoogd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen