Visoliesuppletie bij epilepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-visvetzuren kunnen het aantal epilepsieaanvallen verminderen bij personen die onvoldoende reageren op anti-epileptica. Omega 3-visvetzuren gaan prikkelbaarheid van neuronen tegen.

Er namen 24 personen met epilepsie aan de crossoverstudie deel. De patiënten werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen een placebo, een lagere dosis omega 3-visvetzuren (3 capsules per dag met in totaal 1080 mg EPA en DHA) of een hogere dosis omega 3-visvetzuren (6 capsules per dag met in totaal 2160 mg EPA en DHA). Ze kregen ieder supplement gedurende tien weken met tussenperiodes van telkens zes weken.

De lagere dosis omega 3-visvetzuren leidde tot een afname van epileptische aanvallen met bijna 34% in vergelijking met de placebo. Ook was er onder invloed van het lager gedoseerde visoliesupplement een lichte, maar significante daling van de bloeddruk waarneembaar. De hogere dosis omega 3-visvetzuren had geen effect op de frequentie van epileptische aanvallen of op cardiovasculaire risicofactoren. 

Het effect van visoliesuppletie is vergelijkbaar met dat van medicatie bij moeilijk behandelbare epilepsie. Visvetzuren kunnen bij personen met epilepsie het risico van een aanval verkleinen. Bovendien kan het een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen